© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami. Doskonała propozycja na pyszny i pożywny obiad. Wybrałam paprykę podłużną, bo jest słodka i szybciej staje się miękka w piekarniku. Poza tym taka podłużna faszerowana papryka pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego takie danie można również przygotować na przyjęcie rodzinne.

 

SKŁADNIKI:

5 papryk podłużnych słodkich

400 g mięsa mielonego

garść tartego żółtego sera

1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego

300 g pieczarek

100 g ryżu

sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu,  doprawić do smaku. Do podsmażonych pieczarek dodać mięso mielone, całość dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać ugotowany ryż  oraz  zioła prowansalskie, wymieszać i chwilkę smażyć aż ryż wchłonie wszystkie soki z patelni. Odstawić do wystudzenia.

W tym czasie  przygotować paprykę. Należy ją przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.

Formę wysmarować olejem. Papryki faszerować ryżem i układać na blasze. Formę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut, następnie folię zdjąć, papryki posypać tartym serem i jeszcze dopiekać przez ok. 10 minut do zrumienienia sera. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube 
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
07 marca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...