czyli radosna twórczość w kuchni...
Papryka faszerowana mięsem mielonym, ryżem i pieczarkami. Doskonała propozycja na pyszny i pożywny obiad. Wybrałam paprykę podłużną, bo jest słodka i szybciej staje się miękka w piekarniku. Poza tym taka podłużna faszerowana papryka pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego takie danie można również przygotować na przyjęcie rodzinne.
SKŁADNIKI:
5 papryk podłużnych słodkich
400 g mięsa mielonego
garść tartego żółtego sera
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
300 g pieczarek
100 g ryżu
sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, doprawić do smaku. Do podsmażonych pieczarek dodać mięso mielone, całość dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać ugotowany ryż oraz zioła prowansalskie, wymieszać i chwilkę smażyć aż ryż wchłonie wszystkie soki z patelni. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie przygotować paprykę. Należy ją przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.
Formę wysmarować olejem. Papryki faszerować ryżem i układać na blasze. Formę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 20-25 minut, następnie folię zdjąć, papryki posypać tartym serem i jeszcze dopiekać przez ok. 10 minut do zrumienienia sera.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.