czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepyszny obiad bez mięsa. Faszerowane papryki, ale tym razem z podłużnych papryk. Zaletą jest czas... przygotowanie zajęło tyle, ile gotował się ryż, czyli 20 minut, potem do piekarnika i obiadek gotowy. Poniższy przepis wystarczy dla 3-4 osób:
SKŁADNIKI:
4 podłużne papryki
3/4 szklanki ryżu + 1,5 szklanki wody
250 g pieczarek
1 dowolna cebula (u mnie szalotka)
1 łyżka sera pleśniowego
50 g sera żółtego (zetrzeć na drobnej tarce)
po pół pęczka świeżego koperku i pietruszki
olej lub masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Papryki przekroić wzdłuż, umyć i usunąć gniazda nasienne. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu, dodać pokruszony ser pleśniowy i dalej smażyć. Na koniec doprawić do smaku. Do usmażonych pieczarek dodać ugotowany ryż i posiekany koperek z pietruszką. Wszystko dokładnie wymieszać.
Formę wysmarować olejem. Papryki faszerować ryżem i układać na blasze. Następnie posypać je tartym serem. Formę przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 minut, następnie folię zdjąć i jeszcze dopiekać przez ok. 15 minut do zrumienienia sera.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.