© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Parówki w cieście francuskim

Kolejny pomysł na ciasto francuskie, które uwielbia mój syn. Ja już w sklepie omijam półkę z ciastem francuskim, ale mój syn nie odpuści i ciasto musi być :-), a potem kombinuję co z niego zrobić... Tym razem padło na parówkowe słoneczka. Polecam, bo to szybka i pyszna przekąska.

 

SKŁADNIKI:

1 szt.  ciasta francuskiego

6 szt. parówek 

1 jajko do posmarowania

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 równych prostokątów. Każdą parówkę owinąć w ciasto tak, żeby zostawić po ok. 1 cm wolnego ciasta z obu stron (resztę ciasta odkroić, można z niego potem zrobić mini ślimaczki z serem, nic się nie zmarnuje). Tak zwinięte parówki naciąć nożem co ok. pół cm, następnie zwinąć w koło, skleić brzegi i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec posmarować rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 20 minut do zrumienienia. 

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
29 czerwca 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...