czyli radosna twórczość w kuchni...
Na śniadanie lub kolację coś pysznego i zdrowego... pasta z ciecierzycy. Bardzo szybko się ją przygotowuje, warto spróbować, bo o niebo lepsza od tych sklepowych.
SKŁADNIKI:
1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g po odcieku)
3-4 ząbki czosnku
4 pomidory suszone w oliwie
duża garść łuskanego słonecznika
duża garść pestek dyni
sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
oliwa lub oliwa z suszonych pomidorów
PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę przelać na sitku pod zimną wodą i przełożyć do miski. Na patelni na odrobinie oliwy uprażyć słonecznik, pestki dyni i połówki ząbków czosnku, następnie przełożyć do miski z ciecierzycą. Dodać pomidory suszone, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę i blendować. W czasie blendowania wlewać oliwę do uzyskania konsystencji pasty. Na koniec doprawić solą i pieprzem i jeszcze ew. sokiem z cytryny.
Gotowe, prawda, że szybko i łatwo :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.