GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 lipca 2021

Na śniadanie lub kolację coś pysznego i zdrowego... pasta z ciecierzycy. Bardzo szybko się ją przygotowuje, warto spróbować, bo o niebo lepsza od tych sklepowych.

 

SKŁADNIKI:

1 słoik ugotowanej ciecierzycy (400 g po odcieku)

3-4 ząbki czosnku

4 pomidory suszone w oliwie

duża garść łuskanego słonecznika

duża garść pestek dyni

sok z cytryny, sól i pieprz do smaku

oliwa lub oliwa z suszonych pomidorów

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę przelać na sitku pod zimną wodą i przełożyć do miski. Na patelni na odrobinie oliwy uprażyć słonecznik, pestki dyni i połówki ząbków czosnku, następnie przełożyć do miski z ciecierzycą. Dodać pomidory suszone, skropić sokiem z cytryny, wlać oliwę i blendować. W czasie blendowania wlewać oliwę do uzyskania konsystencji pasty. Na koniec doprawić solą i pieprzem i jeszcze ew. sokiem z cytryny.

Gotowe, prawda, że szybko i łatwo :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Pasta z ciecierzycy z pomidorami suszonymi, prażonym słonecznikiem i pestkami dyni

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie