© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przepis na szybkie paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami.  Takie paszteciki to nieodzowny dodatek do świątecznego barszczu, ale sprawdzą się również na imprezowym stole, gdyż są szybkie w przygotowaniu. Będą smaczne na ciepło i na zimno, dlatego mogą być fajnym pomysłem na szybką przekąskę z ciasta francuskiego.

 

SKŁADNIKI:

1 op. ciasta francuskiego

250 g kapusty kiszonej

garść suszonych grzybów

1 cebula

masło klarowane lub olej do smażenia

1 jajko do posmarowania

ziarna czarnuszki lub kminku

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę drobno poszatkować  i ugotować do miękkości (ok. 40-50 minut). Nie wylewać wody 

Grzyby namoczyć w garnuszku min. 2h, zalać wodą troszkę ponad wysokość grzybów i ugotować ok. 15-20 minut. Następnie grzyby przelać przez sitko (nie wylewać wody, bo się przyda do kapusty), wystudzić i drobno pokroić.  

Cebulę drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić cebulę, chwilę smażyć aż zmięknie, dodać grzyby, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać kapustę, całość wymieszać, zalać wodą z grzybów i smażyć do odparowania wody. Na koniec raz jeszcze doprawić i całość wystudzić.

Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić wzdłuż dłuższej części na pół. Na każdą nałożyć farsz z kapusty, brzegi wysmarować rozbełtanym jajkiem i dokładnie zwinąć w rulon. Każdy z nich pokroić na ok. 5 cm kawałki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować jajkiem i posypać ziarenkami.

Piec w piekarniku na grzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut do zrumienienia.

 

Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
20 grudnia 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...