© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie

Przepis na zupę krem z pieczarek

Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży.  Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

260 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 g mąki pszennej

500 ml ciepłej wody

mała kuleczka świeżych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki gotowego wyrośniętego zakwasu

płatki orkiszowe pełnoziarniste

siemię lniane

ziarna słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego.  W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy.  Łyżką dokładnie wymieszać ciasto.  3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka).

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm).

Chlebek odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremki. Chlebek po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika na 190 stopni góra-dół na 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
 
Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkiem, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni. 
 
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
03 czerwca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...