© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)
SKŁADNIKI:
260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
mała kuleczka świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki gotowego wyrośniętego zakwasu
płatki orkiszowe pełnoziarniste
siemię lniane
ziarna słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy. Łyżką dokładnie wymieszać ciasto. 3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm).
czyli radosna twórczość w kuchni...