czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży. Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)
SKŁADNIKI:
260 g mąki pszennej pełnoziarnistej
200 g mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
mała kuleczka świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki gotowego wyrośniętego zakwasu
płatki orkiszowe pełnoziarniste
siemię lniane
ziarna słonecznika
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego. W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy. Łyżką dokładnie wymieszać ciasto. 3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka).
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm).
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.