GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 czerwca 2022

Poznaj przepis na pyszny pełnoziarnisty domowy chlebek na zakwasie ze śladową ilością drożdży.  Przygotowanie ciasta zajmie Ci tylko kilka minut. Nie trzeba używać miksera lub robota kuchennego, wystarczy miska i łyżka. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i gotowe. Warto spróbować :-)

 

SKŁADNIKI:

260 g mąki pszennej pełnoziarnistej

200 g mąki pszennej

500 ml ciepłej wody

mała kuleczka świeżych drożdży

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżki gotowego wyrośniętego zakwasu

płatki orkiszowe pełnoziarniste

siemię lniane

ziarna słonecznika

 

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu drożdżowego.  W naczyniu wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać zakwas i wlać zaczyn drożdżowy.  Łyżką dokładnie wymieszać ciasto.  3 łyżki ciasta odłożyć do słoika i odstawić do wyrośnięcia (to będzie nasz nowy zakwas do kolejnego chlebka).

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem lub smalcem prostokątnej formy (wym. wewn. 31/11 cm).

Chlebek odstawiamy na 3-4 godziny w ciepłe miejsce. Nie przykrywamy foremki. Chlebek po wyrośnięciu wkładamy do piekarnika na 190 stopni góra-dół na 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika chlebek wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
 
Słoiczek z zakwasem odstawiamy do wyrośnięcia razem z chlebkiem, następnie słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Taki zakwas może być w lodówce do 2 tygodni. 
 
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY oraz na moim kanale YouTube
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Przepis na zupę krem z pieczarek

Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie