YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

04 listopada 2020

Obiad prosty i bez zbędnego siedzenia w kuchni... Portobello nadziewane brązowym ryżem z dodatkiem drobno siekanych orzechów, prażonych ziaren słonecznika, żółtego sera, szalotki i suszonych pomidorów . Przepis na 3 porcje.

 

SKŁADNIKI:

5-6 sztuk dużych pieczarek portobello

150 g ryżu

3-4 łyżki ziaren słonecznika

kilka sztuk orzechów włoskich

kilka sztuk orzechów laskowych

3-4 pomidory suszone w oliwie

1 cebula szalotka

50 g żółtego sera

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z pieczarek odciąć nóżki i pokroić je w kosteczkę. Kapelusze natrzeć oliwą, obsypać odrobiną soli i pieprzu, odłożyć. Orzechy drobno pokroić i razem ze słonecznikiem uprażyć na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę i pomidory suszone drobno pokroić. Na tej samej patelni z dodatkiem oliwy usmażyć pokrojone nóżki pieczarek razem z cebulą. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać ryż, uprażone orzechy, słonecznik, usmażoną cebulę i nóżki pieczarek, większą część tartego sera (reszta będzie do posypania grzybów), suszone pomidory, można wlać trochę oliwy z pomidorów suszonych, na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki nadziewać farszem, posypać tartym serem i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni termoobieg przez 15-20 minut do zrumienienia. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Pieczarki portobello z ryżem

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl