© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Pieczarki portobello z ryżem

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Obiad prosty i bez zbędnego siedzenia w kuchni... Portobello nadziewane brązowym ryżem z dodatkiem drobno siekanych orzechów, prażonych ziaren słonecznika, żółtego sera, szalotki i suszonych pomidorów . Przepis na 3 porcje.

 

SKŁADNIKI:

5-6 sztuk dużych pieczarek portobello

150 g ryżu

3-4 łyżki ziaren słonecznika

kilka sztuk orzechów włoskich

kilka sztuk orzechów laskowych

3-4 pomidory suszone w oliwie

1 cebula szalotka

50 g żółtego sera

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z pieczarek odciąć nóżki i pokroić je w kosteczkę. Kapelusze natrzeć oliwą, obsypać odrobiną soli i pieprzu, odłożyć. Orzechy drobno pokroić i razem ze słonecznikiem uprażyć na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę i pomidory suszone drobno pokroić. Na tej samej patelni z dodatkiem oliwy usmażyć pokrojone nóżki pieczarek razem z cebulą. Ser zetrzeć na drobnej tarce. W misce wymieszać ryż, uprażone orzechy, słonecznik, usmażoną cebulę i nóżki pieczarek, większą część tartego sera (reszta będzie do posypania grzybów), suszone pomidory, można wlać trochę oliwy z pomidorów suszonych, na koniec doprawić solą i pieprzem. Pieczarki nadziewać farszem, posypać tartym serem i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni termoobieg przez 15-20 minut do zrumienienia. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
04 listopada 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...