YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

28 grudnia 2020

Cielęcina to bardzo smaczne i delikatne mięso, nie wymagające dużej pracy. Wystarczy kilka przypraw, aby wydobyć smak tego mięsa. Swoją pieczeń cielęca przygotowałam z łopatki, do tego były kluski śląskie i kapusta z grzybami. Pyszny niedzielny obiad. Mięsko wyszło tak miękkie i delikatne, że rozpływało się w ustach. Przepis jest bardzo prosty, tylko kilka przypraw i chwila roboty, więc zachęcam do wypróbowania.

 

SKŁADNIKI:

1 kg łopatki cielęcej

1 cebula biała słodka

3 ząbki czosnku

2 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

2-3 łyżki musztardy sarepskiej

sól i pieprz do smaku

masło klarowane do smażenia

250 ml wody

Sos:

100 ml śmietany 30%

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

50 ml wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę cielęcą umyć, oczyścić z błonek i osuszyć. Następnie podzielić na większe kawałki, nakłuć siekaczem do mięsa lub delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i wetrzeć je w mięso, następnie każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą.

Obrać białą słodką cebulę i czosnek. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki, a czosnek na połówki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć mięso z obu stron do zrumienienia (kilka minut z każdej strony). Następnie na patelnię wlać szklankę wody, dodać cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć pokrywą i dusić pod przykryciem przez 2h i 15 minut, od czasu do czasu obracając mięso i ewentualnie dolewając zimnej wody, gdyby odparowała.

Po upieczeniu mięso zdjąć z patelni i przygotować sos. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i cały sos zblendować. Zabielić śmietaną zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Pieczeń cielęca z łopatki

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl