czyli radosna twórczość w kuchni...
Witajcie Kochani :-) chciałam pochwalić się swoim ciastem, które ostatnio upiekłam mężowi na urodziny. Nazwałam je "Pijana Wiśnia", bo jest z alkoholem :-) Ciasto jest przepyszne, dlatego zapiszcie przepis i zróbcie przy najbliższej okazji.
SKŁADNIKI na biszkopt (na formę 38x27 cm):
7 jajek w temperaturze pokojowej
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru
SKŁADNIKI na krem:
1 słoik wiśni drylowanych w syropie (700 ml, 350 g po odcieku)
500 g sera mascarpone
800 ml śmietany kremówki min. 30%
6 łyżek cukru pudru
3 szt. śmietan-fix
ok. 200 ml alkoholu
SKŁADNIKI na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
1 dowolna galaretka
100 g masła
100 ml gęstej śmietany 18%
Przygotowanie biszkoptu:
Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier i żółtka i dalej ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć i rzucić na podłogę razem z formą ok. 30 cm nad ziemią, wtedy biszkopt nie opadnie. Chwilę studzić w formie, potem delikatnie zdjąć papier i ciasto z powrotem wystudzić w formie.
Przygotowanie kremu:
Wiśnie przelać przez sitko, z powrotem włożyć do słoika i zalać alkoholem do wysokości wiśni, odstawić na noc, a pozostały syrop będzie do nasączania biszkoptu. Mascarpone ubić mikserem razem ze śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Na koniec wmieszać wiśnie.
Przygotowanie polewy:
Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć syropem z kompotu wymieszanym z alkoholem z wiśni oraz rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Na górę wylać lekko tężejącą polewę czekoladową.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.