© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

"Pijana Wiśnia" czyli murzynek z kremem śmietanowym i wiśniami

Witajcie Kochani :-) chciałam pochwalić się swoim ciastem, które ostatnio upiekłam mężowi na urodziny. Nazwałam je "Pijana Wiśnia", bo jest z alkoholem :-) Ciasto jest przepyszne, dlatego zapiszcie przepis i zróbcie przy najbliższej okazji.

 

SKŁADNIKI na biszkopt (na formę 38x27 cm):

7 jajek w temperaturze pokojowej

8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

6 łyżek cukru

 

SKŁADNIKI na krem:

1 słoik wiśni drylowanych w syropie (700 ml, 350 g po odcieku)

500 g sera mascarpone

800 ml śmietany kremówki min. 30%

6 łyżek cukru pudru

3 szt. śmietan-fix

ok. 200 ml alkoholu

 

SKŁADNIKI na polewę:

200 g gorzkiej czekolady

1 dowolna galaretka

100 g masła

100 ml gęstej śmietany 18%

 

Przygotowanie biszkoptu:

Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać razem do miski. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami cukier i żółtka i dalej ubijać. Na koniec delikatnie wmieszać przesiane mąki. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni góra-dół przez 25-30 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć i rzucić na podłogę razem z formą ok. 30 cm nad ziemią, wtedy biszkopt nie opadnie. Chwilę studzić w formie, potem delikatnie zdjąć papier i ciasto z powrotem wystudzić w formie.

 

Przygotowanie kremu:

Wiśnie przelać przez sitko, z powrotem włożyć do słoika i zalać alkoholem do wysokości wiśni, odstawić na noc, a pozostały syrop będzie do nasączania biszkoptu. Mascarpone ubić mikserem razem ze śmietaną na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Na koniec wmieszać wiśnie.

 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.

 

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Biszkopt przekroić na pół. Dolną część nasączyć syropem z kompotu wymieszanym z alkoholem z wiśni oraz rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Na górę wylać lekko tężejącą polewę czekoladową.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
20 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...