czyli radosna twórczość w kuchni...
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od mojej idolki w pieczeniu ciast - Siostry Anastazji :-) Ciasta z Jej przepisów zawsze smakują znakomicie.
SKŁADNIKI na biszkopt (forma 26x35):
9 jajek
1 szklanka cukru (pojemność 250 ml)
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao ciemne wg uznania
SKŁADNIKI na masę budyniową:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
cukier do smaku
200 g masła
200 g śliwek suszonych
100 ml alkoholu (wódka lub rum)
SKŁADNIKI na polewę:
200 g gorzkiej czekolady
130 g masła
120 ml gęstej śmietany
1 galaretka o dowolnym smaku
Przygotowanie biszkoptu:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić formę i rzucić biszkoptem o blat z wysokości ok. 40-50 cm. Włożyć biszkopt do formy i czynność powtórzyć. Biszkopt studzić w formie.
Przygotowanie masy budyniowej:
Śliwki suszone pokroić na kawałki i zalać alkoholem, zostawić na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć na sitko i odsączyć. Pozostały alkohol rozcieńczyć wodą - będzie do nasączania biszkoptu. Budynie ugotować w 500 ml mleka, dodać cukier do smaku i wystudzić. Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodawać letni budyń. Do kremu wmieszać wymoczone śliwki. Masę podzielić na dwie części.
Przygotowanie polewy:
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.
Przygotowanie ciasta:
Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Dolną część nasączyć alkoholem ze śliwek i rozsmarować kremem budyniowym. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Ostatnią górną część ciasta również nasączyć i wylać na nią lekko tężejącą polewę czekoladową. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.
Na górę ciasta można zetrzeć białą czekoladę.
SMACZNEGO!!!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.