GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

03 marca 2020

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od mojej idolki w pieczeniu ciast - Siostry  Anastazji :-) Ciasta z Jej przepisów zawsze smakują znakomicie. 

 

SKŁADNIKI na biszkopt (forma 26x35):

9 jajek

1 szklanka cukru (pojemność 250 ml)

250 g mąki pszennej 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

kakao ciemne wg uznania

 

SKŁADNIKI na masę budyniową:

500 ml mleka

2 budynie waniliowe

cukier do smaku

200 g masła

200 g śliwek suszonych

100 ml alkoholu (wódka lub rum)

 

SKŁADNIKI na polewę:

200 g gorzkiej czekolady

130 g masła

120 ml gęstej śmietany

1 galaretka o dowolnym smaku

 

Przygotowanie biszkoptu:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z kakao. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić formę i rzucić biszkoptem o blat z wysokości ok. 40-50 cm.  Włożyć biszkopt do formy i czynność powtórzyć. Biszkopt studzić w formie.

 

Przygotowanie masy budyniowej:

Śliwki suszone pokroić na kawałki i zalać alkoholem, zostawić na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnie przełożyć na sitko i odsączyć. Pozostały alkohol rozcieńczyć wodą - będzie do nasączania biszkoptu. Budynie ugotować w 500 ml mleka, dodać cukier do smaku i wystudzić. Masło utrzeć na pianę i stopniowo dodawać letni budyń. Do kremu wmieszać wymoczone śliwki. Masę podzielić na dwie części. 

 

Przygotowanie polewy:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę i masło rozpuścić w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Na koniec dodać śmietaną i tężejącą galaretkę. Wszystko dobrze wymieszać i wystudzić.

 

Przygotowanie ciasta:

Biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części. Dolną część nasączyć alkoholem ze śliwek i rozsmarować kremem budyniowym. Nałożyć drugi biszkopt i czynność powtórzyć. Ostatnią górną część ciasta również nasączyć i wylać na nią lekko tężejącą polewę czekoladową. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny.

Na górę ciasta można zetrzeć białą czekoladę.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Pijany murzynek z kremem budyniowym i śliwkami suszonymi

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie