GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

07 marca 2023
Dzisiaj coś, co skradło podniebienia moich domowników, czyli drożdżowy warkocz a'la pizza z serem i szynką parmeńską. Pizzę lubi chyba każdy z nas, a w takiej wersji wygląda efektownie i świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym (przepis na sos TUTAJ).  Spróbujcie sami :-)
 
SKŁADNIKI:
270 g mąki do pizzy typu 00
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
30 ml oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
100-120 g szynki dojrzewającej w plastrach
ok. 150-200 g tartego żółtego sera
ketchup lub sos pomidorowy
ulubione ziarenka np. czarnuszka lub sezam
 
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto, teraz wlać oliwę i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h-1,5h (ma podwoić objętość).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt, środek wzdłuż długiego boku posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, ułożyć tarty ser i szynkę, na górę jeszcze trochę sera (tak jak na zdjęciach). Następnie oba boki ponacinać i zawijać naprzemiennie do środka tworząc warkocz. Gotowy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać tartym serem i posypać ziarenkami.
Piec 20-25 minut w 180-190 stopniach do zrumienienia.
Polecam, bo pyszne :-)
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Pizza inaczej, czyli drożdżowy warkocz z serem i szynką parmeńską

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie