Dzisiaj coś, co skradło podniebienia moich domowników, czyli drożdżowy warkocz a'la pizza z serem i szynką parmeńską. Pizzę lubi chyba każdy z nas, a w takiej wersji wygląda efektownie i świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym (przepis na sos
TUTAJ). Spróbujcie sami :-)
SKŁADNIKI:
270 g mąki do pizzy typu 00
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
30 ml oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
100-120 g szynki dojrzewającej w plastrach
ok. 150-200 g tartego żółtego sera
ketchup lub sos pomidorowy
ulubione ziarenka np. czarnuszka lub sezam
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Do miski lub misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto, teraz wlać oliwę i wyrabiać ciasto przez kilka minut. Gotowe odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h-1,5h (ma podwoić objętość).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką na cienki prostokąt, środek wzdłuż długiego boku posmarować ketchupem lub sosem pomidorowym, ułożyć tarty ser i szynkę, na górę jeszcze trochę sera (tak jak na zdjęciach). Następnie oba boki ponacinać i zawijać naprzemiennie do środka tworząc warkocz. Gotowy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać tartym serem i posypać ziarenkami.
Piec 20-25 minut w 180-190 stopniach do zrumienienia.