czyli radosna twórczość w kuchni...
Pizza to coś, co moja rodzinka lubi najbardziej. Na moim blogu znajduje się już kilka przepisów na pizzę, ale wersja z ciastem długodojrzewającym bardzo nam smakuje. Pizza wyszła pyszna, syn prawił same komplementy, więc coś jest na rzeczy. Ciasto przez 3 dni leżakowało w lodówce i było chrupiące.
SKŁADNIKI:
500 g mąki typu 00
kuleczka drożdży wielkości ziarenka grochu lub kukurydzy
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
60 ml oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce wymieszać mąkę i pozostałe składniki, wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 4-5h. Następnie przykrytą folią miskę włożyć do lodówki na 3 doby.
Po tym czasie miskę wyjąć z lodówki i ponownie zostawić na ok. 4-5h w temperaturze pokojowej.
Teraz już można działać. Ciasto rozwałkować lub uformować rękami, polać sosem, ułożyć ulubione dodatki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 270-280 stopni na kilka minut do zrumienienia.
Można się cieszyć pyszną pizzą :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.