YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 października 2020

Niby nic, niby pizza, ale nie byle jaka pizza, bo po pierwsze na mega chrupiącym cieście na bazie mąki typu 00 i semoliny, a po drugie z ulubionymi kurkami, pomidorkami, burratą i mozarellą. Musicie spróbować tego ciasta i się w nim zakochacie, bo jest delikatne i przepyszne. Przepis jest na 3 pizze na cienkim spodzie o średnicy ok. 30 cm, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy lub z 1/3 przepisu.

 

SKŁADNIKI:

350 g mąki do pizzy typu 00

250 g semoliny

350 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

60 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

 

Sos pomidorowy:

300 ml passaty pomidorowej

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz i cukier do smaku

ew. zioła do pizzy lub prowansalskie i oregano

Wszystkie składniki wlać i wsypać do rondla, mieszać do zagotowania i odstawić.

 

Dodatki:

kurki (podsmażone na maśle), pomidorki koktajlowe, papryczki, mozarella, tarty ser, szalotka, ew. burrata

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać sól, oliwę i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na 3 kawałki. Po kolei każdy cienko rozwałkować. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto przełożyć na formę do pizzy lub dowolnej innej, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut.

Polecam, bo naprawdę warto.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Pizza na cieście z semoliną

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl