czyli radosna twórczość w kuchni...
Niby nic, niby pizza, ale nie byle jaka pizza, bo po pierwsze na mega chrupiącym cieście na bazie mąki typu 00 i semoliny, a po drugie z ulubionymi kurkami, pomidorkami, burratą i mozarellą. Musicie spróbować tego ciasta i się w nim zakochacie, bo jest delikatne i przepyszne. Przepis jest na 3 pizze na cienkim spodzie o średnicy ok. 30 cm, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy lub z 1/3 przepisu.
SKŁADNIKI:
350 g mąki do pizzy typu 00
250 g semoliny
350 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
60 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
300 ml passaty pomidorowej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz i cukier do smaku
ew. zioła do pizzy lub prowansalskie i oregano
Wszystkie składniki wlać i wsypać do rondla, mieszać do zagotowania i odstawić.
Dodatki:
kurki (podsmażone na maśle), pomidorki koktajlowe, papryczki, mozarella, tarty ser, szalotka, ew. burrata
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać sól, oliwę i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na 3 kawałki. Po kolei każdy cienko rozwałkować. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto przełożyć na formę do pizzy lub dowolnej innej, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut.
Polecam, bo naprawdę warto.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.