GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

21 października 2020

Niby nic, niby pizza, ale nie byle jaka pizza, bo po pierwsze na mega chrupiącym cieście na bazie mąki typu 00 i semoliny, a po drugie z ulubionymi kurkami, pomidorkami, burratą i mozarellą. Musicie spróbować tego ciasta i się w nim zakochacie, bo jest delikatne i przepyszne. Przepis jest na 3 pizze na cienkim spodzie o średnicy ok. 30 cm, potrzebujecie mniej, to zróbcie z połowy lub z 1/3 przepisu.

 

SKŁADNIKI:

350 g mąki do pizzy typu 00

250 g semoliny

350 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

60 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

2 płaskie łyżeczki soli

 

Sos pomidorowy:

300 ml passaty pomidorowej

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz i cukier do smaku

ew. zioła do pizzy lub prowansalskie i oregano

Wszystkie składniki wlać i wsypać do rondla, mieszać do zagotowania i odstawić.

 

Dodatki:

kurki (podsmażone na maśle), pomidorki koktajlowe, papryczki, mozarella, tarty ser, szalotka, ew. burrata

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać sól, oliwę i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na 3 kawałki. Po kolei każdy cienko rozwałkować. Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto przełożyć na formę do pizzy lub dowolnej innej, posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki, włożyć do piekarnika na ok. 8-10 minut.

Polecam, bo naprawdę warto.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Pizza na cieście z semoliną

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie