czyli radosna twórczość w kuchni...
Przychodzę do Was z rewelacyjną pizzą inną niż zazwyczaj, bo ciasto robione na zakwasie żytnim, pizza wyszła bardzo chrupiąca, dla mnie lepsza od tej na samych drożdżach :-) zróbcie, żeby się przekonać, która pizza Wam bardziej smakuje :-)
SKŁADNIKI (na 2 pizze ok. 30 cm na cienkim cieście):
ok. 100 ml aktywnego zakwasu żytniego
2 szkl. mąki
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
150 ml ciepłej wody lub więcej (ciasto ma być elastyczne).
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę, sól, oliwę, płynne drożdże, zakwas, na koniec wlewać wodę i wyrabiać ciasto ok. 10 minut. Miskę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ponad godzinę. Potem ciasto podzielić na połowę i każdą rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Posmarować sosem i położyć ulubione dodatki. Piekarnik nagrzać do 230 stopni termoobieg. Pizzę piec ok. 10 minut.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.