czyli radosna twórczość w kuchni...
Pizza dobra na wszystko! Jeśli jednak znudzi Wam się w tradycyjnej formie, to zróbcie coś takiego... pizza odrywana z dowolnymi dodatkami i mnóstwem sera, pychota :-) U mnie zrobiła wrażenie. Zapiszcie więc przepis i spróbujcie.
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej typu 00
20 g świeżych drożdży
30 ml oliwy
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE:
W kubku wymieszać wodę z pokruszonymi drożdżami i cukrem aż do rozpuszczenia drożdży. Do miski lub misy robota wsypać mąkę, sól i wlać oliwę. Na koniec wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ponad godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na cienkie koło. Jedno przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, posypać tartym serem, można położyć ulubione dodatki i na to położyć drugie ciasto, dokładnie docisnąć środek i brzegi. Na środek położyć odwrócony kubek i wzdłuż niego naciąć ciasto dookoła. Następnie każdy kawałek zwinąć w spiralkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni góra-dół ok. 10-15 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.