GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

31 stycznia 2019

Kochani, już się poprawiam i wrzucam przepis na pizzę, która już dawno hula po Instagramie :-) Z poniższego przepisu zrobicie trzy pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm .

Możecie zrobić tak jak ja, czyli dwie pizze i 9 szt. bułeczek :-)

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:            

0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)

5 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

60 ml oliwy z oliwek

300 ml przegotowanej ciepłej wody

 

SKŁADNIKI  - DODATKI (na 1 pizzę):

0,5 gruszki

8-10 dag szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej

5 dag sera pleśniowego

10 dag tartego żółtego sera

rukola do posypania

 

Składniki na pozostałe pizze możecie dobierać dowolnie – szynka, pieczarki, papryka czerwona, kurczak grillowany, kiełbaska, kabanosy, cukinia grillowana, tuńczyk. Można by tak wyliczać w nieskończoność  - po prostu dodawajcie to co najbardziej lubicie :-)

 

Sos czosnkowy:

400 ml jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)

przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru

 

Sos pomidorowy:

250 ml przecieru pomidorowego z kartonika

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru

2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę.  Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sosy – czosnkowy i pomidorowy.

 

Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.

 

Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.

 

Ciasto po wyrośnięciu kroję na 3 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, wałkuję na koło o średnicy ok. 30 cm . Przekładam na specjalną podziurkowaną okrągłą blachę do pieczenia pizzy. Następnie smaruję sosem czosnkowym, układam szynkę, następnie pokrojoną w piórka gruszkę, posypuję pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym, a na koniec całość posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliła. Po wyjęciu kroję na trójkąty i posypuję rukolą.

 

Następnie rozwałkowuję kolejny kawałek ciasta, smaruję go sosem pomidorowym, dodaję swoje ulubione składniki i wkładam do piekarnika.

 

Przepis na bułeczki znajdzie tutaj.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Gotowanie Po Mojemu - przepis na puszną pizze z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie