YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

31 stycznia 2019

Kochani, już się poprawiam i wrzucam przepis na pizzę, która już dawno hula po Instagramie :-) Z poniższego przepisu zrobicie trzy pizze na cienkim cieście o średnicy ok. 30 cm .

Możecie zrobić tak jak ja, czyli dwie pizze i 9 szt. bułeczek :-)

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:            

0,5 kg mąki pszennej typ 450 (ja robię również z typu 0)

5 dag drożdży

2 płaskie łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

60 ml oliwy z oliwek

300 ml przegotowanej ciepłej wody

 

SKŁADNIKI  - DODATKI (na 1 pizzę):

0,5 gruszki

8-10 dag szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej

5 dag sera pleśniowego

10 dag tartego żółtego sera

rukola do posypania

 

Składniki na pozostałe pizze możecie dobierać dowolnie – szynka, pieczarki, papryka czerwona, kurczak grillowany, kiełbaska, kabanosy, cukinia grillowana, tuńczyk. Można by tak wyliczać w nieskończoność  - po prostu dodawajcie to co najbardziej lubicie :-)

 

Sos czosnkowy:

400 ml jogurtu naturalnego

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)

przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru

 

Sos pomidorowy:

250 ml przecieru pomidorowego z kartonika

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru

2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę.  Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sosy – czosnkowy i pomidorowy.

 

Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.

 

Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.

 

Ciasto po wyrośnięciu kroję na 3 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, wałkuję na koło o średnicy ok. 30 cm . Przekładam na specjalną podziurkowaną okrągłą blachę do pieczenia pizzy. Następnie smaruję sosem czosnkowym, układam szynkę, następnie pokrojoną w piórka gruszkę, posypuję pokrojonym w kosteczkę serem pleśniowym, a na koniec całość posypuję tartym serem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni (termoobieg) i piekę ok. 8-10 minut, patrząc, żeby się nie przypaliła. Po wyjęciu kroję na trójkąty i posypuję rukolą.

 

Następnie rozwałkowuję kolejny kawałek ciasta, smaruję go sosem pomidorowym, dodaję swoje ulubione składniki i wkładam do piekarnika.

 

Przepis na bułeczki znajdzie tutaj.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Gotowanie Po Mojemu - przepis na puszną pizze z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Pizza z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl