czyli radosna twórczość w kuchni...
Kochani, już się poprawiam i wrzucam przepis na pizzę, która już dawno hula po Instagramie :-) Z poniższego przepisu zrobicie trzy pizze na cienkim cieście o średnicy ok.
Możecie zrobić tak jak ja, czyli dwie pizze i 9 szt. bułeczek :-)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
60 ml oliwy z oliwek
300 ml przegotowanej ciepłej wody
SKŁADNIKI - DODATKI (na 1 pizzę):
0,5 gruszki
8-10 dag szynki parmeńskiej lub innej surowej wędzonej
5 dag sera pleśniowego
10 dag tartego żółtego sera
rukola do posypania
Składniki na pozostałe pizze możecie dobierać dowolnie – szynka, pieczarki, papryka czerwona, kurczak grillowany, kiełbaska, kabanosy, cukinia grillowana, tuńczyk. Można by tak wyliczać w nieskończoność - po prostu dodawajcie to co najbardziej lubicie :-)
Sos czosnkowy:
400 ml jogurtu naturalnego
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa majonezu (u mnie kielecki)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Sos pomidorowy:
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszam w miseczce i zasypuję cukrem, odstawiam na chwilę, aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiewam do dużej miski. Do tego dodaję sól i oliwę. Drożdże mieszam łyżeczką, aż staną się zupełnie płynne. Następnie wlewam je do miski z mąką. Na koniec wlewam ciepłą przegotowaną wodę i wyrabiam ciasto. Zajmuje mi to ok. 5-10 minut. Jeśli ciasto klei się do rąk, to podsypcie delikatnie mąką. Po wyrobieniu miskę odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce i przykrywam ręcznikiem kuchennym, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto sobie rośnie, a ja w tym czasie przygotowuję sosy – czosnkowy i pomidorowy.
Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewam duży kubek jogurtu, do tego dodaję majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą cukru.
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
Ciasto po wyrośnięciu kroję na 3 porcje. Po kolei biorę każdą porcję, wałkuję na koło o średnicy ok.
Następnie rozwałkowuję kolejny kawałek ciasta, smaruję go sosem pomidorowym, dodaję swoje ulubione składniki i wkładam do piekarnika.
Przepis na bułeczki znajdzie tutaj.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.