czyli radosna twórczość w kuchni...
Propozycja dla miłośników kozich serów. Tym razem pizzerinki z suszonymi pomidorami, szynką parmeńską i rukolą... ser kozi twardy dojrzewający firmy pasuje do tego idealnie. Skorzystajcie i spróbujcie, bo smak zachwyca :-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej do pizzy typ "00"
30 g drożdży świeżych lub 1 op. suszonych
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody
60 ml oliwy
Dodatki:
150 g sera koziego dojrzewającego
100 g szynki parmeńskiej
1 mały słoik pomidorów suszonych
rukola
Sos pomidorowy przygotowuję na bazie przecieru pomidorowego w kartoniku. W rondelku delikatnie przesmażam na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i ząbek czosnku. Do tego wlewam przecier, następnie dodaję sól, pieprz, szczyptę cukru do smaku i odrobinę oliwy z oliwek. Całość zagotowuję i mieszam kilka minut. Następnie odstawiam i blenduję. Sos pomidorowy jest delikatny i pyszny.
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże świeże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru (suche od razu wsypać do mąki). Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40-50 minut. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki, z których uformować kółka o średnicy ok 7-9 cm. Każdy placek ciasta posmarować sosem pomidorowym, nałożyć tarty ser i pomidory suszone. Piec w 240 stopniach przez kilka minut.
Po wyjęciu ułożyć kawałki szynki i rukolę, ew. pokruszony ser.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.