czyli radosna twórczość w kuchni...
Wczoraj na obiad miały być zwykłe placki ziemniaczane, ale powiało nudą i wymyśliłam :-) Zrobiłam szybki gulasz z boczniaków, dodałam śmietanę i wyszło z tego pyszne danie :-)
SKŁADNIKI (na 4 duże placki):
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
250 g boczniaków
200 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
masło klarowane do smażenia boczniaków
olej do smażenia placków
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać przeciśnięty czosnek, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Boczniaki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucić boczniaki. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy grzyby zmiękną doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszać do zgęstnienia sosu.
Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć po jednym dużym placku.
Gulasz z boczniaków nałożyć na połowę placka i przykryć drugą połową.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.