YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

17 marca 2019

Wczoraj na obiad miały być zwykłe placki ziemniaczane, ale powiało nudą i wymyśliłam :-) Zrobiłam szybki gulasz z boczniaków, dodałam śmietanę i wyszło z tego pyszne danie :-)

 

SKŁADNIKI (na 4 duże placki):

1,5 kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

3-4 łyżki mąki

sól i pieprz do smaku

250 g boczniaków

200 ml śmietany 30 %

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

masło klarowane do smażenia boczniaków

olej do smażenia placków

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i utrzeć na tarce razem z cebulą. Dodać przeciśnięty czosnek, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Boczniaki umyć i pokroić w cienkie paski. Na patelni roztopić masło klarowane i na gorący tłuszcz wrzucić boczniaki. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy grzyby zmiękną doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę zmieszaną z mąką ziemniaczaną  i mieszać do zgęstnienia sosu. 

Na drugiej patelni rozgrzać olej i smażyć po jednym dużym placku. 

Gulasz z boczniaków nałożyć na połowę placka i przykryć drugą połową.

 

SMACZNEGO!!!

 

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

Placek ziemniaczany z gulaszem z boczniaków

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl