czyli radosna twórczość w kuchni...
Nareszcie piąteczek. Dzisiaj placki inne niż zwykle, bo warzywno-pieczarkowe, w składzie są ziemniaki, cukinia, brokuły, pieczarki, cebula i ser żółty. Są przepyszne, więc zachęcam do lektury przepisu i wypróbowania. Poniżej przepis na ok. 15-16 placków.
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
1 mała cukinia
250 g pieczarek
250 g brokułów
50-70 g sera żółtego
1 jajko
3 łyżki mąki
1 cebula
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i odstawić. Brokuł podzielić na kawałki i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, przełożyć na talerz i ugnieść widelcem. Pieczarki potrzeć na grubej na tarce. Patelnię rozgrzać z masłem klarowanym. Na patelnię przełożyć pieczarki i drobno pokrojoną cebulę, smażyć do odparowania wody. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać. Do dużej miski na drobnej tarce potrzeć ziemniaki. Do ziemniaków przełożyć mocno wyciśniętą cukinię, usmażone pieczarki, ugotowane brokuły, starty żółty ser, jajko, mąkę, na koniec doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.