GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

20 grudnia 2020

Pomysł na bardziej dietetyczny obiad - kotlety z cukinii z piekarnika. Piszę bardziej, bo w skłądzie jest żółty ser, ale za to nie smażymy na oleju, więc trochę mniej kalorii na pewno jest :-) Placki wyszły przepyszne, bardzo sycące. Mogą być osobnym daniem lub jak u mnie być dodatkiem do obiadu... Łapcie przepis, bo warto :-)

 

SKŁADNIKI (na ok. 14 sztuk):

ok. 1 kg cukinii (2 średnie cukinie)

200 g tartego żółtego sera

2 jajka

mały pęczek koperku

3-4 łyżki bułki tartej

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie umyć i razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na pół godziny.

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Koperek posiekać.

Po upływie czasu cukinię mocno odcisnąć z wody, inaczej kotlety nie będą się trzymać. Następnie dodać tarty ser, jajka, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół. W rękach formować placuszki, przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut do zrumienienia.

Obiadek gotowy.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie Po Mojemu - przepis na pyszne bułeczki z masełkiem czosnkowym. Szybko i smacznie.

Placki z cukinii z piekarnika

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie