czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na bardziej dietetyczny obiad - kotlety z cukinii z piekarnika. Piszę bardziej, bo w skłądzie jest żółty ser, ale za to nie smażymy na oleju, więc trochę mniej kalorii na pewno jest :-) Placki wyszły przepyszne, bardzo sycące. Mogą być osobnym daniem lub jak u mnie być dodatkiem do obiadu... Łapcie przepis, bo warto :-)
SKŁADNIKI (na ok. 14 sztuk):
ok. 1 kg cukinii (2 średnie cukinie)
200 g tartego żółtego sera
2 jajka
mały pęczek koperku
3-4 łyżki bułki tartej
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyć i razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na pół godziny.
Ser zetrzeć na drobnej tarce. Koperek posiekać.
Po upływie czasu cukinię mocno odcisnąć z wody, inaczej kotlety nie będą się trzymać. Następnie dodać tarty ser, jajka, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół. W rękach formować placuszki, przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut do zrumienienia.
Obiadek gotowy.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.