GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

22 stycznia 2022

Zapraszam na obiad :-) Kto chętny na przepyszne placki warzywne z pieczarkami? Są rewelacyjne w smaku, delikatne, bo dodałam pianę z białek. Jako dodatek do placków były pieczarki na gęsto... mniam. Prosty przepis na pyszny obiad bez mięsa. Z poniższego przepisu wyszło mi 9 sztuk... powiem szczerze, że na zimno też są mega :-)

 

SKŁADNIKI:

ok. 700 g ziemniaków

ok. 200 g brokułu

250 g pieczarek

2 kopiaste łyżki mąki

2 jajka

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotować 4-5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, wystudzić i posiekać nożem na małe kawałki.

Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na wiórki.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.

W misce wymieszać ziemniaki, pieczarki, brokuły, mąkę, żółtka, doprawić solą i pieprzem. Na koniec delikatnie wmieszać białka.

Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Polecam, bo placuszki wymiatają :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Placki ziemniaczane z brokułami i pieczarkami

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie