czyli radosna twórczość w kuchni...
Zapraszam na obiad :-) Kto chętny na przepyszne placki warzywne z pieczarkami? Są rewelacyjne w smaku, delikatne, bo dodałam pianę z białek. Jako dodatek do placków były pieczarki na gęsto... mniam. Prosty przepis na pyszny obiad bez mięsa. Z poniższego przepisu wyszło mi 9 sztuk... powiem szczerze, że na zimno też są mega :-)
SKŁADNIKI:
ok. 700 g ziemniaków
ok. 200 g brokułu
250 g pieczarek
2 kopiaste łyżki mąki
2 jajka
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotować 4-5 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, wystudzić i posiekać nożem na małe kawałki.
Ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na wiórki.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
W misce wymieszać ziemniaki, pieczarki, brokuły, mąkę, żółtka, doprawić solą i pieprzem. Na koniec delikatnie wmieszać białka.
Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Polecam, bo placuszki wymiatają :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.