© 2019-2021 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Polędwiczki w sosie szpinakowym z pomidorami suszonymi

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Dzisiaj przepis na przepyszne polędwiczki w sosie szpinakowym z pomidorami suszonymi.  Świetna propozycja na szybki obiad w tygodniu, jak i na niedzielny obiad, bo super będą współgrać z kluskami lub kopytkami. Do tego surówka i obiad gotowy.

 

SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa

200 g szpinaku mrożonego

kilka pomidorów suszonych

300 ml śmietany 30%

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Każdy delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Wlać zimną wodę do wysokości mięsa i patelnię przykryć pokrywką. Dusić ok. 20-30 minut do miękkości.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić szpinak. Gdy się rozmrozi doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać. Gdy woda trochę odparuje wlać śmietanę, dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Chwilę mieszać na patelni. Gdyby sos był mało gęsty, to można go zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Mięso przełożyć do sosu razem z sosem, który się wytworzył i wymieszać. Można podawać.

Polecam, bo jest niebiańsko dobre. Polędwiczkę można zastąpić innym mięsem, z tym sosem wszystko będzie dobre. 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 sierpnia 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...