czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj przepis na przepyszne polędwiczki w sosie szpinakowym z pomidorami suszonymi. Świetna propozycja na szybki obiad w tygodniu, jak i na niedzielny obiad, bo super będą współgrać z kluskami lub kopytkami. Do tego surówka i obiad gotowy.
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
200 g szpinaku mrożonego
kilka pomidorów suszonych
300 ml śmietany 30%
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Każdy delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć polędwiczki na złoty kolor z obu stron. Wlać zimną wodę do wysokości mięsa i patelnię przykryć pokrywką. Dusić ok. 20-30 minut do miękkości.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić szpinak. Gdy się rozmrozi doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty czosnek i wymieszać. Gdy woda trochę odparuje wlać śmietanę, dodać drobno pokrojone pomidory suszone, doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Chwilę mieszać na patelni. Gdyby sos był mało gęsty, to można go zagęścić mąka ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Mięso przełożyć do sosu razem z sosem, który się wytworzył i wymieszać. Można podawać.
Polecam, bo jest niebiańsko dobre. Polędwiczkę można zastąpić innym mięsem, z tym sosem wszystko będzie dobre.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.