czyli radosna twórczość w kuchni...
Polędwiczki w sosie musztardowym to pyszna i aromatyczna potrawa, która z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich miłośników mięsa. Polędwiczki wieprzowe są miękkie, soczyste i łatwe do przygotowania. Polędwiczki w sosie musztardowym doskonale komponują się z różnymi dodatkami, takimi jak pieczone ziemniaki, kluski, kopytka, kasza, ryż lub warzywa.
SKŁADNIKI:
2 małe polędwiczki wieprzowe lub 1 duża
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
trochę masła klarowanego lub oleju
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy sarepskiej
50 ml śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
świeże lub suszone zioła oregano i tymianku
ew. 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić na grubsze plastry ok. 1,5-2 cm, rozgnieść ręką i doprawić z obu stron solą i pieprzem.
Na małej patelni na odrobinie masła klarowanego lub oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem zwykłego masła i obsmażyć polędwiczki z obu stron na rumiano. Następnie na górę wyłożyć zeszkloną cebulę z czosnkiem, świeże lub suszone zioła, musztardę, wlać wodę, delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i dusić przez ok. 20-30 minut do miękkości. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną lub samą śmietanę, wymieszać i jeszcze gotować przez minutę.
Sos można również zblendować, oczywiście wcześniej wyjmując polędwiczki z patelni.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.