© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie z fasolką szparagową i papryczkami Pedron

Na obiad proponuję polędwiczki wieprzowe w kremowym sosie na bazie sera pleśniowego i śmietany kremówki, do tego fasolka szparagowa, grillowane papryczki Padron podane z ryżem parboiled, no miód w gębie... jak to mówią :-)

 

SKŁADNIKI:

polędwiczka wieprzowa (1 lub 2 w zależności od potrzeb)

300-400 g fasolki szparagowej żółtej

kilka sztuk papryczek zielonych Padron

60 g sera pleśniowego

50 ml śmietany kremówki

2-3 ząbki czosnku

trochę siekanego koperku

sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny (u mnie był ocet gruszkowy)

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

100 ml wody

masło klarowane lub olej do smażenia

1-2 torebki ryżu lub kaszy (według uznania)

 

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, skropić octem lub sokiem z cytryny, dokładnie wetrzeć przyprawy i odstawić. W tym czasie obrać fasolkę i ugotować w osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię przełożyć polędwiczkę, obsmażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podlać wodą i przykryć pokrywą. Dusić ok. 15-20 minut. W tym czasie na patelni grillowej usmażyć papryczki oprószone solą i pieprzem. Polędwiczkę wyjąć. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Chwilę zagotować i zblendować. Na koniec dodać siekany koperek. Ewentualnie sos można jeszcze doprawić solą i pieprzem, ale ser pleśniowy oddaje cały smak. Do sosu włożyć pokrojoną na połówki fasolkę szparagową i grillowane papryczki.

Polędwiczkę pokroić na plastry. Na talerz wyłożyć kaszę lub ryż, polać sosem i ułożyć plastry polędwiczki.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
26 lipca 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...