GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

16 maja 2021

Propozycja na szybki obiad w tygodniu, takie u mnie mają wzięcie... Prosty i pyszny obiad, mięsko podałam z frytkami i surówką, może też być jako dodatek do kasz, ryżu, ziemniaków, klusek, kopytek... co tam lubicie. Mięsko jest mięciutkie, soczyste, delikatne...

 

SKŁADNIKI:

1 polędwiczka wieprzowa ok. 500-600 g

250 g pieczarek

1 mała cebula

100 ml śmietany kremówki

masło klarowane lub olej do smażenia

sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

troszkę siekanej zieleninki (koperek, pietruszka)

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso oczyścić z błonek i pokroić na plastry ok. 2 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem lub ugnieść ręką. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki układać na patelni i smażyć z obu stron do zrumienienia. Następnie patelnię przykryć pokrywą i dusić mięsko ok. 20 minut. W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.

Pieczarki umyć i drobno pokroić. Cebulę również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Smażyć chwilę i dorzucić pieczarki. Wymieszać i smażyć do lekkiego odparowania wody. Wlać śmietanę i delikatnie zredukować, żeby sos trochę zgęstniał. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny (doda smaczku potrawie).

Sos przelać na patelnię z polędwiczkami, całość wymieszać, dodać zieleninę i można podawać

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie