czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj propozycja na pyszny domowy obiadek. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w delikatnym sosie, do tego gnocchi i surówka z białej kapusty (przepis na surówkę TUTAJ). Gnocchi, czyli włoskie kluseczki... odpowiednik polskich kopytek. Niestety nie mam specjalnej deski do rowków, więc była zabawa z widelcem :-) Nie wyszły tak pięknie jak z deski, ale w smaku bomba, delikatne i rozpływające się w ustach.
SKŁADNIKI:
Gnocchi:
1-1,5 kg ziemniaków
1 jajko lub 1 żółtko w zależności od ilości ziemniaków
250-300 g mąki pszennej (1/4 ilości ziemniaków po ich ubiciu w misce, tak jak na kluski i kopytka)
1-2 łyżki roztopionego masła
sól do smaku
Polędwiczka wieprzowa:
1 polędwica wieprzowa ok. 500 g
250 g pieczarek
250 ml bulionu warzywnego lub wody
100 śmietany 30%
100 ml zimnej wody + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE GNOCCHI:
Ziemniaki ugotować (powinny być gotowane w mundurkach, ja ugotowałam normalnie). Następnie jeszcze gorące przepuścić przez prasę lub mocno ugnieść tłuczkiem. Wystudzić tak, żeby się nie poparzyć i do ciepłych ziemniaków dodać mąkę, jajko, masło i sól. Całość dokładnie wymieszać. Stolnicę podsypać mąką i małymi partiami wykładać ziemniaki, które cienko rolujemy i kroimy na małe kawałki ok. 2-3 cm. Teraz tylko odcisnąć rowki widelcem i gotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć 2 minuty od wypłynięcia. Kluseczki są pyszne.
PRZYGOTOWANIE POLĘDWICZKI:
Z polędwiczki usunąć błonki, następnie ją umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem i odłożyć na 15 minut.
Pieczarki pokroić na połówki, ćwiartki lub plastry w zależności od wielkości.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię przełożyć pieczarki, smażyć do zrumienienia, na koniec doprawić solą i pieprzem. Do pieczarek wlać bulion lub wodę, dodać polędwiczki, patelnię przykryć pokrywą i dusić mięso ok. 20 minut.
W kubku wymieszać śmietanę ze 100 ml wody i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, wlać na patelnię do polędwiczek, dokładnie wymieszać i smażyć aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Wszystko gotowe, można podawać :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.