czyli radosna twórczość w kuchni...
Kolejna moja propozycja na szybki obiad, jak to w tygodniu. Tym razem polędwiczki z kurczaka w sosie porowym na mleku kokosowym, do tego ryż Parboiled i w pół godziny obiad gotowy (nie licząc czasu marynowania mięsa, które zazwyczaj robię dzień wcześniej). Jak zwykle u mnie przepis na 4 porcje :-)
Na moim profilu na Instagramie i Facebooku znajdziecie filmik z tym daniem krok po kroku.
SKŁADNIKI:
500 g polędwiczek z kurczaka
do marynaty: sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 4-5 łyżek oliwy, 3 przeciśnięte ząbki czosnku, trochę curry
biała część pora
250 ml mleka kokosowego (użyłam z kartonika)
200 g ryżu
PRZYGOTOWANIE:
Polędwiczki oczyścić z błonek i przekroić na pół. Wszystkie składniki do marynaty wymieszać w misce, włożyć do niej mięso, wymieszać i odstawić do lodówki na min. godzinę (najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Por przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię. Przełożyć na nią polędwiczki, obsmażyć z obu stron na brązowy kolor, podlać pół szklanki wody, przykryć patelnię i dusić mięsko ok. 10-15 minut. Po usmażeniu mięso zdjąć z patelni i na nią wrzucamy por. Smażymy mieszając, następnie przykryć pokrywą i dusić ok. 10 minut (można podlać znowu pół szklanki wody, gdyby wcześniej odparowała). Po tym czasie zdjąć pokrywę, wlać mleko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Przełożyć mięso na patelnię i wymieszać z sosem. Gotować kilka minut aż sos zacznie się redukować. Gotowe. Polecam, bo danie jest naprawdę pyszne.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.