czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam Was bardzo serdecznie :-) u mnie dzisiaj taka obiadokolacja, bo z wczorajszego obiadu został tylko rosół :-) proponuję zatem polędwiczki z kurczaka w marynacie z octem balsamicznym zapiekane z szynką szwarcwaldzką. Roladki są świetną przystawką na imprezę. Można je podawać np. z mieszanką sałat z mango w sosie winegret lub sosem czosnkowym. Kurczaczki są przepyszne, a danie mega proste do wykonania.
SKŁADNIKI:
400 g polędwiczek z kurczaka
150 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (tyle plastrów, ile polędwiczek)
marynata do mięsa: olej lub oliwa, ocet balsamiczny, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, majeranek (wszystko według uznania)
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszamy wszystkie składniki do marynaty i wkładamy do niej polędwiczki, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. pół godziny. Po tym czasie każdą polędwiczkę zawijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej (lub dwa w zależności od szerokości) i smażymy na patelni po kilka minut z obu stron. Mięsko jest pyszne i soczyste. Można podawać z sałatką i sosem czosnkowym.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.