Uwielbiam wiosnę m.in. za młode warzywa, a jednym z moich ulubionych jest młoda kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest w formie surówek. Dzisiaj prosty przepis na surówkę z wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Polecam, bo jest przepyszna :-)
SKŁADNIKI:
pół małej główki młodej kapusty
pół małego pęczka koperku i pietruszki
sól
2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno poszatkować, dodać trochę więcej soli, wymieszać i mocno wyciskać ją rękami, aż zacznie puszczać sok, odstawić na 15 minut, następnie dodać ocet i jeszcze ewentualnie doprawić solą. Na koniec dodać siekane zioła, wymieszać i jeszcze odstawić, aż reszta obiadu będzie gotowa :-)
Surówka jest rewelacyjna, naprawdę polecam.
TUTAJ znajdziesz przepis na zestaw obiady z wykorzystaniem tej surówki :-)