Uwielbiam wiosnę m.in. za młode warzywa, a jednym z moich ulubionych jest młoda kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest w formie surówek. Dzisiaj prosty przepis na surówkę z wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Polecam, bo jest przepyszna :-)
SKŁADNIKI:
pół małej główki młodej kapusty
pół małego pęczka koperku i pietruszki
sól
2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę drobno poszatkować, dodać trochę więcej soli, wymieszać i mocno wyciskać ją rękami, aż zacznie puszczać sok, odstawić na 15 minut, następnie dodać ocet i jeszcze ewentualnie doprawić solą. Na koniec dodać siekane zioła, wymieszać i jeszcze odstawić, aż reszta obiadu będzie gotowa :-)
Surówka jest rewelacyjna, naprawdę polecam.
TUTAJ znajdziesz przepis na zestaw obiady z wykorzystaniem tej surówki :-)
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.