czyli radosna twórczość w kuchni...
Gotowi na słodką uczty w pucharku? Deser z galaretką i kolorowymi owocami. W tym uroczo ułożonym w pucharku cudeńku galaretki o smaku owoców łączą się z soczystymi kawałkami truskawek, pomarańczy i banana. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaków, a gryząc przez warstwy, odkrywasz kolejne smakowe niespodzianki. Przyjemne dla oka i kuszące dla podniebienia, ten deser w pucharku to doskonały pomysł na upalne dni. Naprawdę polecam, bo pracy przy tym wcale, jedynie potrzeba cierpliwości, żeby wszystko dokładnie stężało :-) Poniżej przepis na 4 porcje.
SKŁADNIKI:
3 różne galaretki (u mnie od dołu - truskawkowa, agrestowa i przezroczysta)
dowolne owoce - u mnie truskawki ok. 400 g, 1 pomarańcza i 1 banan
200 g serka homogenizowanego
bita śmietana w sprayu (można ubić swoją)
PRZYGOTOWANIE:
2 galaretki (dolna i górna) rozpuścić w 400 ml gorącej wody w odstępie pół godziny.
1 galaretkę (środkową) rozpuścić w 200 ml gorącej wody - można ją przygotować pół godziny później, bo szybciej stężeje.
Na spód szklanki ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Środkową galaretkę lekko tężejącą wymieszać trzepaczką z serkiem i wylać na dolną galaretkę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na koniec dodać owoce na górę i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem przyozdobić bitą śmietaną, owocami i miętą.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.