GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

15 kwietnia 2020

 

Proziaki, czyli bułki na sodzie oczyszczonej (prozie). Znane na Podkarpaciu, szybkie w przygotowaniu, bo w pół godziny są gotowe. Robię je, kiedy zabraknie pieczywa. Poniżej przepis na 18-20 sztuk.


SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej (przesiać)

ok. 300 ml kefiru maślanki

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 kupiasta łyżeczka sody oczyszczonej

 

PRZYGOTOWANIE:

Z powyższych składników wyrobić elastyczne ciasto i odłożyć je na 15 minut. Następnie rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykrawać kółka. Piec pod przykryciem na rozgrzanej suchej patelni ok. 5-7 minut z każdej strony. Proziaki są świetne z masłem czosnkowym, ale synowi smakowało też z nutellą :-)

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Proziaki, czyli bułki na sodzie

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie