© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Przekąski z ciasta francuskiego - paluchy, rollsy i zapiekanki

Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się na wszystkich imprezach, bo są szybkie w przygotowaniu, a w smaku przepyszne. Dlatego i u mnie często goszczą na rodzinnych spotkaniach. Na moim blogu znajdziesz dużo fajnych pomysłów na takie przekąski. Dzisiaj zostawiam przepisy na wspaniałe rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i słonecznikiem oraz zapiekanki z pomidorkami i oliwkami, a przepis na te cudowne paluchy znajdziesz TUTAJ.

 
ROLLSY Z PESTO:
 
1 op. ciasta francuskiego
mały słoiczek gotowego pesto
8 pomidorów suszonych
garść ziaren słonecznika
ok. 50 g tartego żółtego sera dojrzewającego lub parmezanu
1 jajko do posmarowania
 
Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i  ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Rollsy są przepyszne w smaku :-)
 
ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:
 
1 op. ciasta francuskiego
100 g  serka twarożku dowolnego w smaku
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
1 kulka mozarelli
szczypiorek lub bazylia do ozdoby
 
Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później  na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu. 
Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim.  Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
 
Film z przepisem znajdziesz w zakładce FILMY lub na YouTube
 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
15 lutego 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...