Przekąski z ciasta francuskiego sprawdzają się na wszystkich imprezach, bo są szybkie w przygotowaniu, a w smaku przepyszne. Dlatego i u mnie często goszczą na rodzinnych spotkaniach. Na moim blogu znajdziesz dużo fajnych pomysłów na takie przekąski. Dzisiaj zostawiam przepisy na wspaniałe rollsy z pesto, pomidorami suszonymi i słonecznikiem oraz zapiekanki z pomidorkami i oliwkami, a przepis na te cudowne paluchy znajdziesz TUTAJ.
ROLLSY Z PESTO:
1 op. ciasta francuskiego
mały słoiczek gotowego pesto
8 pomidorów suszonych
garść ziaren słonecznika
ok. 50 g tartego żółtego sera dojrzewającego lub parmezanu
1 jajko do posmarowania
Pomidory suszone pokroić na kawałki, a słonecznik uprażyć przez kilkanaście minut na suchej patelni. Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, posmarować pesto, posypać kawałkami pomidorów suszonych i ziarnami słonecznika i zwinąć w roladę. Pokroić ją na ok. 2 cm plastry i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartym serem i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Rollsy są przepyszne w smaku :-)
ZAPIEKANKI Z POMIDORAMI I OLIWKAMI:
1 op. ciasta francuskiego
100 g serka twarożku dowolnego w smaku
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
1 kulka mozarelli
szczypiorek lub bazylia do ozdoby
Ciasto wyjąć z lodówki ok. 10-15 minut przed użyciem. Następnie je rozwinąć na blacie, przekroić wzdłuż na pół, a później na 6 części, tak żeby powstało 12 prostokątnych kawałków i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdy kawałek posmarować serkiem , ale zostawić po 1 cm wolnego miejsca z każdego brzegu.
Pomidorki pokroić na połówki lub na 4 plastry, oliwki na połówki. Układać pomidory i oliwki na cieście francuskim. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, następnie wyjąć, posypać tartą mozarellą (można ją również porwać na małe kawałki) i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem lub ułożyć listki bazylii.
SMACZNEGO!!!