GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

27 listopada 2020

Frytki, frytasy, frytunie, prawie wszyscy je uwielbiają. Niedawno poznałam, w czym tkwi sekret ich chrupkości i tego, ze nie sklejają się przy smażeniu. Od tej pory przygotowuję je w ten sposób i są pyszne. Poznajcie zatem patent na wyśmienite frytki domowe.

 

SKŁADNIKI:

dowolna ilość ziemniaków

zimna woda

kilka łyżeczek cukru

olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie paski i przełożyć do naczynia. Zalać zimną wodą z dodatkiem cukru do wysokości ziemniaków i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie odsączyć na sitku i smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju lub we frytkownicy na najwyższej mocy aż do zrumienienia.

Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu, następnie doprawić solą i gotowe.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Przepis na chrupiące frytki

© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie