czyli radosna twórczość w kuchni...
Frytki, frytasy, frytunie, prawie wszyscy je uwielbiają. Niedawno poznałam, w czym tkwi sekret ich chrupkości i tego, ze nie sklejają się przy smażeniu. Od tej pory przygotowuję je w ten sposób i są pyszne. Poznajcie zatem patent na wyśmienite frytki domowe.
SKŁADNIKI:
dowolna ilość ziemniaków
zimna woda
kilka łyżeczek cukru
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie paski i przełożyć do naczynia. Zalać zimną wodą z dodatkiem cukru do wysokości ziemniaków i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie odsączyć na sitku i smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju lub we frytkownicy na najwyższej mocy aż do zrumienienia.
Po usmażeniu przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu, następnie doprawić solą i gotowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.