czyli radosna twórczość w kuchni...
Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowe szyneczki są najlepsze. Jeśli mamy możliwość samodzielnego wędzenia, to super. Samo przygotowanie mięska jest bardzo proste, wymaga jedynie czasu na peklowanie - u mnie ok. 14 dni.
SKŁADNIKI:
mięso wieprzowe - np. polędwiczki, schab, szynka, boczek
sól peklowa np. Prymat - 50 g na każde 2,5 kg mięsa i 0,5 l wody
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, czosnek, pieprz, ziarna kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy rozgnieść w moździerzu. Zagotować wodę 0,5 l na każde 2,5 kg mięsa. Do gorącej wody dodać sól peklową i rozgniecione przyprawy, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimną zalewą wlać do naczynia do peklowania, np. garnek gliniany. Poukładać w nim ciasno mięso. Zalewa ma przykrywać mięso, jeśli będzie jej za mało, to dorabiamy solanki (10 g soli peklowej na 100 ml wody). Mięso odłożyć w chłodne miejsce lub do lodówki. Codziennie przekładamy mięso w garnku. Peklowanie trwa ok. 14 dni. Po tym czasie mięso płuczemy z solanki i zawieszamy na sznurkach lub hakach w temperaturze pokojowej w przewiewnym miejscu na 12 godzin. Mięso ma być suche, nie może już nic kapać. Rozpoczynamy proces wędzenia.
U mnie wędzenie odbywa się w wędzarni firmy Borniak. Wędzimy na zrębkach olchowych lub bukowych. Ja najlepiej lubię szyneczki wędzone na ciepło. Ustawiamy temperaturę na 60 stopni i wędzimy przez 6 godzin, później podkręcamy do 70 stopni i wędzimy jeszcze 1,5-2 godzin. Oczywiście doglądamy szynek, bo polędwiczki wieprzowe możemy wyjąć z wędzarni już po upływie pierwszych 6 godzin wędzenia.
Czas wędzenia zależy od grubości szynek, im grubsze, tym dłużej trwa wędzenie. Podany wyżej przepis na wędzenie nie wymaga już parzenia wędlin, są one kruchutkie i mięciutkie.
SMACZNEGO :-)
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.