© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Strona pozycjonowana przez : www.VD.pl

Przygotowanie do domowego wędzenia wędlin

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że domowe szyneczki są najlepsze. Jeśli mamy możliwość samodzielnego wędzenia, to super. Samo przygotowanie mięska jest bardzo proste, wymaga jedynie czasu na peklowanie - u mnie ok. 14 dni.

 

SKŁADNIKI:

mięso wieprzowe - np. polędwiczki, schab, szynka, boczek 

sól peklowa np. Prymat - 50 g na każde 2,5 kg mięsa i 0,5 l wody

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek, czosnek, pieprz, ziarna kolendry

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy rozgnieść w moździerzu. Zagotować wodę 0,5 l na każde 2,5 kg mięsa. Do gorącej wody dodać sól peklową i rozgniecione przyprawy, dokładnie wymieszać i ostudzić. Zimną zalewą wlać do naczynia do peklowania, np. garnek gliniany. Poukładać w nim ciasno mięso. Zalewa ma przykrywać mięso, jeśli będzie jej za mało, to dorabiamy solanki (10 g soli peklowej na 100 ml wody). Mięso odłożyć w chłodne miejsce lub do lodówki. Codziennie przekładamy  mięso w garnku. Peklowanie trwa ok. 14 dni. Po tym czasie mięso płuczemy z solanki i zawieszamy na sznurkach lub hakach w temperaturze pokojowej w przewiewnym miejscu na 12 godzin. Mięso ma być suche, nie może już nic kapać. Rozpoczynamy proces wędzenia. 

U mnie wędzenie odbywa się w wędzarni firmy Borniak.  Wędzimy na zrębkach olchowych lub bukowych. Ja najlepiej lubię szyneczki wędzone na ciepło. Ustawiamy temperaturę na 60 stopni i wędzimy przez 6 godzin, później podkręcamy do 70 stopni i wędzimy jeszcze 1,5-2 godzin. Oczywiście doglądamy szynek, bo polędwiczki wieprzowe możemy wyjąć z wędzarni już po upływie pierwszych 6 godzin wędzenia.

Czas wędzenia zależy od grubości szynek, im grubsze, tym dłużej trwa wędzenie. Podany wyżej przepis na wędzenie nie wymaga już parzenia wędlin, są one kruchutkie i mięciutkie. 

 

SMACZNEGO :-)

Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku.

11 marca 2019

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...