© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Ptysie z budyniem

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć o słodkościach. Pączki oczywiście to podstawa, ale co powiecie na takie ptysie z budyniem? Nie są śliczne, bo akurat musiał mi się rękaw cukierniczy podrzeć i trzeba było łyżką nakładać, ale smak wynagradza. Polecam, bo jak zwykle mało roboty i mnóstwo pyszności. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 dorodnych ptysi. Ne bójcie się tego ciasta, przygotowane zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie :-)

 

SKŁADNIKI:

pół szklanki wody

 pół szklanki mąki

1/3 kostki masła

szczypta soli

2 jajka

Dodatkowo 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć moc palnika i wsypać mąkę. Energicznie mieszać aż masa zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbić jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, następnie wbić drugie jajko i tak samo wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak ja nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach, bo ptysie mocno urosną.

Piec przez 25-30 minut do zrumienienia.

WAŻNE!!! Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie opadną.

Gdy ptysie są już upieczone i przyrumienione wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić ptysie na 5 minut w środku. Następnie wyjąć i studzić na kratce.

Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.

Ptysie przekroić na pół i nadziewać budyniem. Górę posypać cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
09 lutego 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...