czyli radosna twórczość w kuchni...
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc czas pomyśleć o słodkościach. Pączki oczywiście to podstawa, ale co powiecie na takie ptysie z budyniem? Nie są śliczne, bo akurat musiał mi się rękaw cukierniczy podrzeć i trzeba było łyżką nakładać, ale smak wynagradza. Polecam, bo jak zwykle mało roboty i mnóstwo pyszności. Z poniższego przepisu wyszło mi 6 dorodnych ptysi. Ne bójcie się tego ciasta, przygotowane zgodnie z przepisem na pewno wyjdzie :-)
SKŁADNIKI:
pół szklanki wody
pół szklanki mąki
1/3 kostki masła
szczypta soli
2 jajka
Dodatkowo 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć moc palnika i wsypać mąkę. Energicznie mieszać aż masa zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z palnika i wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbić jajko i dokładnie wymieszać na jednolitą masę, następnie wbić drugie jajko i tak samo wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub tak jak ja nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w większych odległościach, bo ptysie mocno urosną.
Piec przez 25-30 minut do zrumienienia.
WAŻNE!!! Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie opadną.
Gdy ptysie są już upieczone i przyrumienione wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić ptysie na 5 minut w środku. Następnie wyjąć i studzić na kratce.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić.
Ptysie przekroić na pół i nadziewać budyniem. Górę posypać cukrem pudrem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.