czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na prosty szybki obiad, który uwielbia moja rodzina. Pulpeciki w sosie pomidorowym mogą być z mięsa drobiowego lub wieprzowego, wyszły pyszne, mięciutkie, idealne do makaronu, ale można podać również z kaszą, ryżem lub ziemniakami :-)
SKŁADNIKI:
500 g mięsa mielonego (użyłam z łopatki wieprzowej)
1 cebula
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
olej i odrobina masła do smażenia
Sos:
250 ml wody
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
odrobina śmietany 30%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
250 g makaronu
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju i masła. Przełożyć do miseczki i wystudzić.
Mięso wymieszać z bułką tartą, wystudzoną cebulą, musztardą, jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi lub natłuszczonymi rękami uformować małe kulki. Pulpeciki smażyć na tej samej patelni, można dodać trochę tłuszczu.
Teraz przygotować sos, czyli do wody dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Obsmażone pulpeciki zalać sosem pomidorowym, wymieszać. Patelnię przykryć pokrywą i dusić do miękkości ok. 10-20 minut (w zależności od mięsa). Na koniec wlać odrobinę śmietany, wymieszać i gotowe.
W międzyczasie ugotować makaron.
Pulpeciki podawać z makaronem. Obiad gotowy :-)
© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.