czyli radosna twórczość w kuchni...
Witam serdecznie po przerwie i wpadam na krótko z moim dzisiejszym szybkim obiadem, zrobiłam pulpeciki wieprzowe z fasolką szparagową i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem kaszy gryczanej. Pyszne i pożywne danie.
SKŁADNIKI:
200 g kaszy gryczanej
300 g mięsa mielonego
450 g fasolki szparagowej żółtej (świeża lub mrożona)
300 g pieczarek
200 ml śmietany 30%
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, ocet jabłkowy lub sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną ugotować. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać jajko i troszkę bułki tartej, dobrze wymieszać i uformować małe kuleczki. Fasolkę szparagową ugotować, pieczarki pokroić na talarki i podsmażyć na patelni. Do pieczarek przełożyć fasolkę, wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą, pieprzem, octem jabłkowym lub sokiem z cytryny. Pulpeciki usmażyć na osobnej patelni a następnie przełożyć do sosu i wszystko wymieszać. Podawać z kaszą, ewentualnie z ryżem lub ziemniakami. Pulpety można zjeść również bez dodatków.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.