© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Puszysty omlet jajeczny

Weekend zobowiązuje do wyjątkowego śniadania, zatem to takie właśnie było. Puszysty omlet jajeczny z dodatkiem tego co było w lodówce. Na śniadanie upiekłam też pyszne bułeczki serowe widoczne na zdjęciu... przepis znajdziesz TUTAJ. Moja propozycja na 1 omlet:

 

SKŁADNIKI:

3 średnie jajka

1 łyżka mleka

kilka plastrów boczku

kilka sztuk pieczarek

1 mała cebula

pół papryki

1 pomidor lub kilka koktajlowych

garść zieleninki

sól i pieprz do smaku

trochę masła lub oleju do smażenia pieczarek

 

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać pieczarki, dalej smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.

Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski, posolić i ubić na pianę.

Żółtka wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Następnie delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek.

Boczek pokroić na kawałki i usmażyć na osobnej patelni o średnicy 26 cm, żeby tłuszcz się wytopił. Na patelnię przełożyć wymieszane jajka i łyżką delikatnie je rozprowadzić. Chwilę smażyć, następnie przykryć patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zdjąć pokrywę, delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę, ułożyć pieczarki i znowu przykryć pokrywką. Po kolejnych 2-3 minutach omlet przełożyć na talerz i ułożyć pozostałe dodatki, czyli kawałki pomidorów, papryki i zieleniny.

Polecam, bo omlet jest pyszny :-)

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
01 listopada 2021

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...