czyli radosna twórczość w kuchni...
Weekend zobowiązuje do wyjątkowego śniadania, zatem to takie właśnie było. Puszysty omlet jajeczny z dodatkiem tego co było w lodówce. Na śniadanie upiekłam też pyszne bułeczki serowe widoczne na zdjęciu... przepis znajdziesz TUTAJ. Moja propozycja na 1 omlet:
SKŁADNIKI:
3 średnie jajka
1 łyżka mleka
kilka plastrów boczku
kilka sztuk pieczarek
1 mała cebula
pół papryki
1 pomidor lub kilka koktajlowych
garść zieleninki
sól i pieprz do smaku
trochę masła lub oleju do smażenia pieczarek
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i cebulę pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać patelnię z tłuszczem, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać pieczarki, dalej smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do miski, posolić i ubić na pianę.
Żółtka wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Następnie delikatnie wymieszać żółtka z pianą z białek.
Boczek pokroić na kawałki i usmażyć na osobnej patelni o średnicy 26 cm, żeby tłuszcz się wytopił. Na patelnię przełożyć wymieszane jajka i łyżką delikatnie je rozprowadzić. Chwilę smażyć, następnie przykryć patelnię pokrywą. Po 2-3 minutach zdjąć pokrywę, delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę, ułożyć pieczarki i znowu przykryć pokrywką. Po kolejnych 2-3 minutach omlet przełożyć na talerz i ułożyć pozostałe dodatki, czyli kawałki pomidorów, papryki i zieleniny.
Polecam, bo omlet jest pyszny :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.