czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj wlatuje coś na słodko do kawki. Obłędnie pyszna szarlotka, bardzo prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, a zjedzona na ciepło z dodatkiem lodów to już prawdziwa uczta dla podniebienia :-) Przepis na formę ok. 26x38 cm.
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
375 g zimnego masła
7 łyżek cukru
2 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 op. cukru z wanilią
Dodatkowo:
2 kg jabłek (u mnie Ligol)
cynamon
cukier puder do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Z wymienionych składników wyrobić ciasto, włożyć do woreczka i na min. 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, doprawiamy cukrem pudrem i cynamonem, mieszamy i smażymy do całkowitego odparowania soku. Następnie studzimy.
Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić na cienkie plastry i wykładać spód formy. Dokładnie dociskać tworząc jedną całość. Ciasto ponakłuwać widelcem i wyłożyć na całej powierzchni wystudzone jabłka. Na górę ułożyć cienko pokrojone plastry drugiej połowy ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 50 minut do zrozumienia.
Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Polecam, bo ciacho jest pyszne :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.