© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Pyszna szarlotka - prosty sprawdzony przepis

Gotowanie po mojemu - przepis na zapiekankę warzywną z makaronem penne. Smacznie i zdrowo.

Dzisiaj wlatuje coś na słodko do kawki. Obłędnie pyszna szarlotka, bardzo prosta w przygotowaniu, delikatna w smaku, a zjedzona na ciepło z dodatkiem lodów to już prawdziwa uczta dla podniebienia :-) Przepis na formę ok. 26x38 cm.

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

375 g zimnego masła

7 łyżek cukru

2 jajka

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 op. cukru z wanilią

Dodatkowo:

2 kg jabłek (u mnie Ligol)

cynamon

cukier puder do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

Z wymienionych składników wyrobić ciasto, włożyć do woreczka i na min. 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka, doprawiamy cukrem pudrem i cynamonem, mieszamy i smażymy do całkowitego odparowania soku. Następnie studzimy.

Formę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na pół. Jedną połowę pokroić na cienkie plastry i wykładać spód formy. Dokładnie dociskać tworząc jedną całość. Ciasto ponakłuwać widelcem i wyłożyć na całej powierzchni wystudzone jabłka. Na górę ułożyć cienko pokrojone plastry drugiej połowy ciasta.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra-dół przez 50 minut do zrozumienia.

Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Polecam, bo ciacho jest pyszne  :-)

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
20 marca 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...