czyli radosna twórczość w kuchni...
Risotto z cukinią i boczniakami to szybki obiad, bo w pół godziny był gotowy, a do tego mega smaczny. Podałam z łososiem z patelni, ale równie dobrze będzie smakować z każdym innym mięsem lub jako samodzielne danie. Przepis na risotto na 3-4 porcje.
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu Arborio
600 ml bulionu warzywnego
100 g boczniaków
1 mała cukinia
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
trochę posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Boczniaki oczyścić i jak są duże, to pokroić na mniejsze kawałki, a małe grzyby zostawić tak jak są. Cebulę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić boczniaki, cukinię i cebulę. Chwilę podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Następnie wsypać ryż, wymieszać i podsmażyć 1-2 minuty. Całość zalewamy bulionem, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Dusić ok. 15-20 minut aż ryż wchłonie cały wywar, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec wcisnąć czosnek i jeszcze chwilę dusić. Gdy risotto zgęstnieje wyłączyć palnik, dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać i można podawać. Proste, pyszne i sycące danie :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.