© 2019-2020 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Risotto z cukinią i duszoną kalarepą

Gotowanie Po Mojemu - przepis na puszną pizze z gruszką, szynką parmeńską i rukolą

Moja autorska wersja risotto, tym razem z cukinią i duszoną kalarepą. Taka wersja risotto bardzo przypadła nam do gustu, szczególnie w towarzystwie łososia w sosie maślano-cytrynowym, którego przepis znajdziecie TUTAJ. Warto spróbować takiego połączenia smaków. Poniżej przepis na 4 porcje.

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka ryżu Arborio

2 szklanki bulionu

1 mała cukinia

1 bulwa kalarepy

2 ząbki czosnku

trochę siekanego koperku

sól i pieprz do smaku

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu rozgrzać łyżkę masła lub oleju, na gorący tłuszcz wysypać ryż, chwilę smażyć i zalać bulionem. Garnek przykryć pokrywą i dusić ryż ok. 20 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.

Kalarepę obrać, przekroić na pół i zetrzeć na podłużnej tarce jak na mizerię.

Cukinię umyć i razem ze skórą zetrzeć na tej samej tarce.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć kalarepę, posypać solą i pieprzem, wymieszać i chwilę smażyć. Następnie podlać szklanką wody i dusić do miękkości ok. 20 minut aż woda lekko odparuje. Potem przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. Na tej samej patelni usmażyć cukinię, na koniec doprawić ją solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Przełożyć do ryżu, dodać koperek i wymieszać.

 

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
06 grudnia 2020

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...