czyli radosna twórczość w kuchni...
Moja autorska wersja risotto, tym razem z cukinią i duszoną kalarepą. Taka wersja risotto bardzo przypadła nam do gustu, szczególnie w towarzystwie łososia w sosie maślano-cytrynowym, którego przepis znajdziecie TUTAJ. Warto spróbować takiego połączenia smaków. Poniżej przepis na 4 porcje.
SKŁADNIKI:
1 szklanka ryżu Arborio
2 szklanki bulionu
1 mała cukinia
1 bulwa kalarepy
2 ząbki czosnku
trochę siekanego koperku
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W rondlu rozgrzać łyżkę masła lub oleju, na gorący tłuszcz wysypać ryż, chwilę smażyć i zalać bulionem. Garnek przykryć pokrywą i dusić ryż ok. 20 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Kalarepę obrać, przekroić na pół i zetrzeć na podłużnej tarce jak na mizerię.
Cukinię umyć i razem ze skórą zetrzeć na tej samej tarce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przełożyć kalarepę, posypać solą i pieprzem, wymieszać i chwilę smażyć. Następnie podlać szklanką wody i dusić do miękkości ok. 20 minut aż woda lekko odparuje. Potem przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem. Na tej samej patelni usmażyć cukinię, na koniec doprawić ją solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Przełożyć do ryżu, dodać koperek i wymieszać.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.