czyli radosna twórczość w kuchni...
Poznajcie przepis na pyszne risotto z grzybami. Doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Szybkie i sycące danie.
SKŁADNIKI:
ok. 400 g świeżych lub mrożonych grzybów
1 szklanka ryżu Arborio
2 szklanki wywaru z grzybów
1 cebula szalotka
200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, zalać 2,5 szkl. wody i zagotować ok. 15 minut.
Masło klarowane (2 łyżki) rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w paski cebulę i chwilę smażyć.
Grzyby przelać przez sitko (nie wylewać wywaru!!!) i przełożyć na patelnię. Następnie przez gęste sitko przelać na patelnię 2 szklanki wywaru, wymieszać i przykryć patelnię pokrywą. Dusić aż ryż wchłonie cały wywar, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec wlać powoli wcześniej zahartowaną śmietanę, żeby się nie zważyła. Jeszcze chwilę dusić. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.