czyli radosna twórczość w kuchni...
Pomysł na pyszny i szybki obiad. Risotto z kurczakiem i brokułami łączy w sobie kremową konsystencję risotto z aromatycznym kurczakiem i świeżymi brokułami. Danie jest szybkie w przygotowaniu i sycące. Może być świetną propozycją na obiad w pracy.
SKŁADNIKI:
150 g ryżu Arborio
250 g fileta z kurczaka
150 g brokułów
400 ml bulionu warzywnego
30 ml oleju lub oliwy
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli i pieprzu
sok z połowy małej cytryny
tarty parmezan
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę i usmażyć mięso.
Do usmażonego kurczaka wsypać ryż, chwilę przesmażyć i wlać bulion, całość gotować pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie dodać małe kawałki brokułu, delikatnie wymieszać i dalej gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Na koniec dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na talerz, posypać tartym parmezanem i ozdobić natką pietruszki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.