czyli radosna twórczość w kuchni...
Risotto z kurczakiem i szpinakiem to danie pełne aromatu, kremowej konsystencji i wyrazistych smaków. Jest to klasyczne połączenie włoskiego risotto z dodatkiem soczystego kurczaka i świeżego szpinaku, które zachwyci podniebienia wielbicieli kuchni włoskiej. To aromatyczne i sycące danie będzie doskonałe na obiad lub kolację.
SKŁADNIKI:
3 małe filety z kurczaka
200 g świeżych liści szpinaku
3 ząbki czosnku
300 g ryżu Arborio
800-900 ml bulionu warzywnego
200 ml białego wytrawnego wina (zamiast wina można dać więcej bulionu)
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki masła+ oliwa
trochę tartego parmezanu
trochę natki pietruszki
Marynata do kurczaka:
3 ząbki czosnku przeciśnięte
oliwa
troszkę octu jabłkowego lub soku z cytryny
curry, papryka słodka
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Filety pokroić na małe kawałki i dodać składniki na marynatę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać odrobinę oliwy i wrzucić szpinak, mieszać i smażyć aż zmniejszy objętość, na koniec dodać przeciśnięte 3 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Gotowy szpinak przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z dodatkiem 2 łyżek masła. Na gorący tłuszcz wrzucić kawałki kurczaka i smażyć, przewracając, do zrumienienia. Następnie na patelnię wsypać ryż, wymieszać i wlać 600 ml bulionu. Gotować ok. 20 minut aż ryż wchłonie bulion, można przykryć pokrywką. Po tym czasie wlać resztę bulionu i wino, wymieszać i gotować jeszcze przez 10-15 minut aż risotto zgęstnieje. Na koniec dodać łyżkę masła oraz szpinak, wymieszać i gotowe.
Risotto przełożyć na talerz, posypać natką pietruszki i tartym parmezanem.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.