czyli radosna twórczość w kuchni...
Dzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszne risotto z łososiem, fenkułem, szalotką i pieczarkami. Jeśli nie odpowiada Wam anyżowy posmak fenkułu, to go pomińcie w przepisie, chociaż jego smak jest mało wyczuwalny. Poniższy przepis jak zawsze dla 4 osób. Spróbujcie, bo naprawdę warto :-)
SKŁADNIKI:
150 g ryżu (u mnie brązowy)
350 g surowego filetu z łososia
pół małego fenkułu
200 g pieczarek
1 szalotka
1 mała cebula czerwona
pół pęczka koperku
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE;
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie umyć łososia i oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut. W międzyczasie pokroić pieczarki i usmażyć na patelni, następnie dołożyć pokrojone w cienkie plastry cebule i pokrojony w kostkę fenkuł. Wszystko doprawić solą i pieprzem i chwilę smażyć. Na osobnej patelni usmażyć łososia z obu stron. Następnie do smażonych warzyw dodać ryż i rozdrobnionego na kawałki łososia. Delikatnie wymieszać. Na koniec risotto posypać siekanym koperkiem i wymieszać.
SMACZNEGO!!!
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.