czyli radosna twórczość w kuchni...
Witajcie w ten wtorkowy wieczór. Znowu mam obsuwę w aktualizacji mojego bloga, ale już nadrabiam zaległości:-)
Proponuję pyszne rogaliki drożdżowe. Prosty w wykonaniu pomysł na deser do kawki :-) Rogaliki możecie nadziewać czym tylko lubicie, u mnie były z powidłami śliwkowymi i nutellą. Rogaliki są pulchniutkie i chrupiące. Polecam.
SKŁADNIKI:
600 g mąki
30 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
120 g roztopionego masła
3 jajka szczypta soli
1 jajko do posmarowania rogalików
PRZYGOTOWANIE:
Z drożdży zrobić zaczyn i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło, 3 całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3 części w zależności czy chcecie 16 większych lub 24 mniejszych rogalików. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Następnie kroimy jak pizzę na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt dajemy łyżeczkę powideł lub nutelli lub tego co lubicie i zwijamy rogalik od szerszej strony. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do zrumienienia.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.