YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

12 lutego 2019

Witajcie w ten wtorkowy wieczór. Znowu mam obsuwę w aktualizacji mojego bloga, ale już nadrabiam zaległości:-)

Proponuję pyszne rogaliki drożdżowe. Prosty w wykonaniu pomysł na deser do kawki :-) Rogaliki możecie nadziewać czym tylko lubicie, u mnie były z powidłami śliwkowymi i nutellą. Rogaliki są pulchniutkie i chrupiące. Polecam.

 

SKŁADNIKI:

600 g mąki 

30 g drożdży 

250 ml ciepłego mleka 

3 łyżki cukru

120 g roztopionego masła 

3 jajka szczypta soli 

1 jajko do posmarowania rogalików 

 

PRZYGOTOWANIE:

Z drożdży zrobić zaczyn i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, roztopione masło, 3 całe jajka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3 części w zależności czy chcecie 16 większych lub 24 mniejszych rogalików. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 30 cm. Następnie kroimy jak pizzę na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt dajemy łyżeczkę powideł lub nutelli lub tego co lubicie i zwijamy rogalik od szerszej strony. Układamy rogaliki na blasze wyłożonej papierem i rosną sobie ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut do zrumienienia. 

 
SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowało :-)

 

Gotowanie Po Mojemu - przepis na rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl