czyli radosna twórczość w kuchni...
Rogaliki na kolację i śniadanko, robione z doskoku... trochę grzebania w ogrodzie trochę w kuchni i są :-) można powiedzieć, że robią się same. Poniżej przepis na 24 małe rogaliki lub 16 większych... Od razu mówię, że są pyszne i schodzą w mig... Wystarczy samo masełko... Pycha :-)
SKŁADNIKI:
600 g mąki pszennej
100 g masła (roztopić)
1 jajko
350 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
1-2 łyżki cukru
ziarenka do posypania (sezam, mak, czarnuszka)
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wlać mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka, wszystko zależy od użytej mąki. Miskę z ciastem przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części. Każdą kolejno rozwałkować na koło grubości pół cm. Koło pociąć na 8 trójkątów, czyli wzdłuż, wszerz i po skosach. Każdy trójkącik zwinąć w kierunku szpica, uformować rogalik i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem, posypać ulubionymi ziarenkami i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15-18 minut do zrumienienia.
Polecam, bo rogaliki są rewelacyjne. Zostawione na drugi dzień przykryć ściereczką, żeby nie wyschły. A jeśli jednak trochę wyschną to wystarczy je skropić wodą i włożyć na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki i znowu mamy świeżutkie rogaliki.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.