czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszne, delikatne i kruche rogaliki drożdżowe z musem jabłkowym, lukrem i orzechami włoskimi. Rogaliki robi się bardzo szybko, gdyż pomija się proces wyrastania ciasta. Przez to mogą być świetnym pomysłem na szybki deser, szczególnie dla dzieci :-)
SKŁADNIKI:
500 g mąki orkiszowej tortowej
2 jajka 1 jajko do posmarowania
30 g drożdży
3 łyżki cukru
180 g kefiru
100 g miękkiego masła
Nadzienie dowolne: marmolada, mus owocowy, nutella
PRZYGOTOWANIE:
Do miski lub misy robota dać wszystkie składniki oprócz jajka do smarowania rogalików, drożdże pokruszyć. Wyrobić ciasto.
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na cienkie koło i podzielić na 8 trójkątów (pokroić jak pizzę).
Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie (u mnie mus jabłkowy) i zwijać rogaliki od szerszej strony. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każdy posmarować rozbełtanym jajkiem i piec 20-25 minut.
Gotowe rogaliki studzić na kratce, po wystudzeniu można polać lukrem i posypać orzechami.
Polecam, bo są szybkie, łatwe i pyszne :-)
SMACZNEGO!!!
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.