© 2019-2022 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

przepisy kulinarne - blog kulinarny - gotowanie - jedzenie - dieta - obiad - deser -dania fit

Rogaliki drożdżowe z powidłami, nutellą i orzechami

Pyszne rogaliki stylizowane na te świętomarcińskie :-) może i z wyglądu podobne, ale nic poza tym. Zrobiłam takie jak lubimy, a te oryginalne to kompletnie nie moja bajka :-) Ciasto zrobione trochę inaczej, bo zamiast mleka dałam jogurt i przez to są bardzo delikatne w smaku, nawet lepsze od tych z mlekiem. Z poniższego przepisu wyszło 12 sztuk:

 

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

100 g roztopionego masła

3 łyżki cukru

2 jajka rozmiar M + 1 do posmarowania rogali

180 g jogurtu naturalnego

Dodatkowo:

powidła śliwkowe lub nutella

garść orzechów drobno siekanych

szklanka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

3-4 łyżki ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski lub misy robota dać mąkę, masło, pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać jogurt i 2 jajka, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, gdyby się mocno kleiło. Ciasto odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienkie koło i naciąć na 12 trójkątów. Na każdy w szerszej części nałożyć łyżeczkę powideł lub nutelli i zwinąć w rogalik.

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia.

Po wyjęciu wystudzić i posmarować lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i wodą, wodę dodawać partiami do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec posypać orzechami i gotowe.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)
11 listopada 2022

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...