czyli radosna twórczość w kuchni...
Pyszne rogaliki stylizowane na te świętomarcińskie :-) może i z wyglądu podobne, ale nic poza tym. Zrobiłam takie jak lubimy, a te oryginalne to kompletnie nie moja bajka :-) Ciasto zrobione trochę inaczej, bo zamiast mleka dałam jogurt i przez to są bardzo delikatne w smaku, nawet lepsze od tych z mlekiem. Z poniższego przepisu wyszło 12 sztuk:
SKŁADNIKI:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
2 jajka rozmiar M + 1 do posmarowania rogali
180 g jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
powidła śliwkowe lub nutella
garść orzechów drobno siekanych
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Do miski lub misy robota dać mąkę, masło, pokruszone drożdże i cukier, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać jogurt i 2 jajka, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, gdyby się mocno kleiło. Ciasto odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
Następnie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienkie koło i naciąć na 12 trójkątów. Na każdy w szerszej części nałożyć łyżeczkę powideł lub nutelli i zwinąć w rogalik.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu wystudzić i posmarować lukrem (cukier puder wymieszać dokładnie z sokiem z cytryny i wodą, wodę dodawać partiami do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Na koniec posypać orzechami i gotowe.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.