czyli radosna twórczość w kuchni...
Święta coraz bliżej, a jak święta to i słodkości muszą być. Wielkanoc to nie tylko mazurki i babki :-) stąd moja propozycja prostej i niesamowicie pysznej rolady biszkoptowej z kremem śmietanowym z dodatkiem masy krówkowej o smaku kukułki. Rolada smakuje wyśmienicie, polecam na Święta :-)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka w rozmiarze M
5 łyżek mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnego cukru
Krem:
200 g śmietany 30%
250 g mascarpone
400 g masy krówkowej o smaku kukułki
70 ml gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
orzechy pekan lub inne dowolne
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt:
Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut.
Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Krem:
Śmietana, mascarpone i masa krówkowa muszą być mocno schłodzone.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Do miski lub misy robota wlać śmietanę, dodać mascarpone i połowę masy krówkowej (reszta będzie do ozdoby). Całość zmiksować na sztywno. Następnie żelatynę zahartować, czyli dokładnie wymieszać ją z łyżką kremu i powoli wlewać do miski z kremem cały czas ubijając.
Ciasto:
Roladę rozwinąć, wysmarować ją kremem (odłożyć szklankę kremu do ozdoby), zwinąć i wstawić do lodówki. Po ok. 1h wyjąć i ozdobić pozostałą masą krówkową (podgrzaną wcześniej w misce na parze) oraz kremem śmietanowym i orzechami.
Gotową roladę przechowywać w lodówce.
© 2019-2024 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.