YouTube - Gotowanie Po Mojemu
Instagram - Gotowanie Po Mojemu
TikTok - Gotowanie Po Mojemu
Facebook - Gotowanie Po Mojemu
Gotowanie Po Mojemu

GOTOWANIE PO MOJEMU

czyli radosna twórczość w kuchni...

14 marca 2023

Święta coraz bliżej, a jak święta to i słodkości muszą być. Wielkanoc to nie tylko mazurki i babki :-) stąd moja propozycja prostej i niesamowicie pysznej rolady biszkoptowej z kremem śmietanowym z dodatkiem masy krówkowej o smaku kukułki. Rolada smakuje wyśmienicie, polecam na Święta :-)

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

4 jajka w rozmiarze M

5 łyżek mąki pszennej typ 450

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

100 g drobnego cukru

Krem:

200 g śmietany 30%

250 g mascarpone

400 g masy krówkowej o smaku kukułki

70 ml gorącej wody

3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

orzechy pekan lub inne dowolne

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt:

Do miski lub misy robota wbić całe jajka, wsypać 100 g cukru i całość  ubić na puszystą masę. Obie mąki przesiać razem z  proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć biszkopt i rozsmarować go cienko na całej powierzchni.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 12 minut.

Po wyjęciu biszkopt od razu przełożyć na bawełniany ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć biszkopt razem z ręcznikiem w roladę. Pozostawić do wystudzenia.

Krem:

Śmietana, mascarpone i masa krówkowa muszą być mocno schłodzone.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Do miski lub misy robota wlać śmietanę, dodać mascarpone i połowę masy krówkowej (reszta będzie do ozdoby). Całość zmiksować na sztywno. Następnie żelatynę zahartować, czyli dokładnie wymieszać ją z łyżką kremu i powoli wlewać do miski z kremem cały czas ubijając.

Ciasto:

Roladę rozwinąć, wysmarować ją kremem (odłożyć szklankę kremu do ozdoby), zwinąć i wstawić do lodówki. Po ok. 1h wyjąć i ozdobić pozostałą masą krówkową (podgrzaną wcześniej w misce na parze) oraz kremem śmietanowym i orzechami.

Gotową roladę przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!!!
 
Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach na moim koncie na Instagramie (@gotowaniepomojemu) lub Facebooku, czy Wam też smakowały :-)

Rolada biszkoptowa o smaku "kukułki"

Dodatki obiadowe

04 października 2022
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy., nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna
03 października 2021
Pomysł na szybki zdrowy obiad. Do jego przygotowania wykorzystałam niedawno zakupione w Lidlu temperówki do warzyw. Mówię, Wam to jest super sprawa... cukinia w kilka chwil zamieniła się w cienki makaron. Do tego kilka dodatków,
31 sierpnia 2021
Dzisiaj będzie prosto, bez rozpisywania się, bez szczegółowego przepisu, no bo co można pisać o takim obiedzie... warzywa z piekarnika. Przepis zależy od Waszej inwencji twórczej i od tego, co macie akurat w lodówce, świetny
25 sierpnia 2021
Kopytka szpinakowe, powiem tylko tyle... mój syn, który na widok warzyw i owoców sztywnieje, wcinał tak, że nie mogłam uwierzyć własnym oczom. Najpierw była konsternacja, no bo zielone kopytka to muszą być okropne, ale jak
28 lipca 2021
To był mój pierwszy raz z kalafiorem w takiej wersji i zostanę z nim na długo, bo jest przepyszny. Tym razem był zamiennikiem ziemniaków do obiadu i nie przypuszczałam, że może być tak samo sycący.

© 2019-2025 gotowaniepomojemu.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie
i rozpowszechnianie bez zgody gotowaniepomojemu.pl zabronione.
 

Przepisy kulinarne - Gotowanie dla początkujących - Kuchnia domowa - Szybkie dania obiadowe - Smaczne potrawy - Zdrowe jedzenie - Kreatywne gotowanie
Zapraszam również na stronę: chwilewpodrozy.pl